Begin typing your search above and press return to search.
Top Stories

Judicial Service Examination- Practice Questions- First Information Report (FIR)

MA Rashid
19 Nov 2022 7:24 AM GMT
Judicial Service Examination- Practice Questions- First Information Report (FIR)
x

1.A received serious injuries from X and Y. The police received an anonymous message about the incident. The Police recorded the statement of A in the hospital based on which the First Information Statement is registered U/S 307 of IPC against X and Y . Two weeks days later A died of the injuries sustained in the incident. Can the First Information Statement be admissible as Dying...

1.A received serious injuries from X and Y. The police received an anonymous message about the incident. The Police recorded the statement of A in the hospital based on which the First Information Statement is registered U/S 307 of IPC against X and Y . Two weeks days later A died of the injuries sustained in the incident. Can the First Information Statement be admissible as Dying Declaration?

(a) Yes

(b) No, it is not made under expectation of death

(c) No. since it is recorded by Police

(d) None of the above

Ans.(a)

2.If the offence was committed outside the limit of a police station, the officer-in-charge of the police station can transmit the FIR to the police station having such territorial jurisdiction. The Statement is

(a) True
(b) False
(c) Partly Correct
(d) None of the above
Ans.(a) [ AIR 2000 SC 3275]
3. A report under Section 154 of Code of Criminal Procedure is called
(a) FIR
(b) Mahazar
(c) Inquest
(d) Charge Sheet
Ans.(a)
4. Which of the following conditions are to be satisfied while recording an information U/S 154 Code of Criminal Procedure?
(i) it shall be reduced to writing
(ii) it shall be read over to the informant
(iii) shall be signed by the informant
(iv) the substance thereof shall be entered in General Diary[GD]
(a) i and ii only
(b) ii and ii only
(c) i ,ii and iii only
(d) i, ii, iii and iv
Ans.(d) [S.154(1)]
5. The informant is entitled to a copy of First Information Report
(a) as a matter of right
(b) as the discretion of station house officer
(c) if he asked for the same.
(d) None of the above
Ans.(a) [S.154(2)]
6. Any person aggrieved by a refusal on the part of an officer in charge of a police station to record the information referred to in sub-section (1) of S.154 may send the substance of such information, in writing and by post, to the
(a) Superintendent of Police
(b) Magistrate having Jurisdiction
(c) Any police officer above the rank of Station house officer who refused to record the information.
(d) None of the above
Ans.(a) [S.154(3)]
7. The primary object of First Information Report is
(a) to examine whether investigation has to be started or not
(b) to examine whether a Cognizable offence is made out or not
(c) to set the criminal law in to motion.
(d) None of the above
Ans.(c) [S.154(2)]
8. Which of the following is an essential ingredients of First Information Report ?
(a) It must contain the name of the accused
(b) It must be given by a person aggrieved
(c) It is an encyclopedia of prosecution Case
(d) None of the above
Ans.(d)
9. Which of the following statement is true and correct regarding the evidentiary value of First Information Report ?
(a) It is a substantial piece of Evidence
(b) It can be used to corroborate the maker
(c) It can be used only to contradict the maker
(d) None of the above
Ans.(b)
10. Delay in lodging the First Information Report is
(a) always fatal
(b) not fatal
(c) not fatal if it is reasonable explained
(d) None of the above
Ans.(c)
11. In which of the following Case, the FIR is not safe to rely upon-
(a) if it is recorded after inquest
(b) if it is sent to the Magistrate after a long delay
(c) both (a) and (b)
(d) None of the above
Ans.(c)
12. The police received an information regarding the commission of a Cognizable offence . The information contain the place of the occurrence, time of the occurrence and details of the incident except the name of the assailants. The police recorded the information as FIR. It is
(a) legal
(b) illegal
(c) can register the FIR after verifying the truth of the information
(d) None of the above
Ans.(a) [AIR 1997 SC 940]
13. Under the scheme of the Code of Criminal Procedure, investigation commences with

(a) lodging of information relating to the commission of an offence

(b) examination of first informant

(c) spot examination

(d) None of the above

Ans.(a)

14. Which of the following cannot be treated as First Information Report?
(a) Statement to police after commencement of investigation
(b) Statement naming the accused received four days after the original information which did not name the assailants
(c) Statement recorded by the police officer from his personal information four days after the original information
(d) All the above
Ans.(d)
15. A First Information Report was lodged against X and Y for the murder of A based on the statement of B, the brother of the victim. On investigation it is revealed that Z is also involved in the incident. Police registered a new FIR against Z based on the new information. The action of Police is
(a) legal
(b) illegal
(c) the second FIR should be treated as the original FIR.
(d) None of the above
Ans.(b)


Next Story